Endelig ruller det mobile slakteriet!
Endelig er den her - dagen vi har ventet på - dagen
da vi skal på veien og reise fra gård til gård,
eller grend til grend og slakte dyrene der de er, i stedet
for at de skal transporteres mange mil. Det har vært
forsinkelser og det har vært mange snubletråder,
men nå er det en realitet.
Mandag 4. september har Mobilslakt AS slaktet de første
lammene. Disse skal tilberedes på Matfestivalen i Bergen
8-10. september, www.matfest.no.
Bergen Kokkenes Mesterlaug har bestilt lammekjøtt og
skal tilberede utsøkte matretter til de mange besøkende
på festivalen.
Her er utdrag fra pressemeldingen til Matfestivalen:
Det som kanskje vil vekke størst
merksemd i år er eit nytt, mobilt slakteri. Det er eit
prosjekt som har hatt ein trong fødsel, men no endeleg
er klart til å setjast i drift. Dette har vert eit etterlengta
tilbod til dei av produsentane som satsar på lokal matvareproduksjon
og som er avhengig av kvalitet i alle ledd. I Hordaland er
alle slakteri lagt ned og dyra må enten fraktast til
Rogaland eller Sogn og Fjordane. For dei som driv økologisk
produksjon - er dette tilbodet spesielt velkomen. Ein slepp
lang dyretransport, og produksjonen støtter Debio sine
krav.
Mange har ventet lenge på at det mobile slakteriet
skal komme i gang. Hvem er de?
- Nisjeprodusenter som ønsker å ha full kontroll
over råvarene fra gård til ferdig produkt -
følge råvarene helt ut til forbruker
- Nisjeprodusenter som tar tilbake slaktet fra slakteriet
for egen videreforedling
- Produsenter som ikke ønsker at dyrene skal transporteres
langt
- Forbrukere som verdsetter etisk kvalitet og ustresset
råvare
- Våre mange aksjonærer som realiserer dyrevern
i praksis
Hvordan vet vi at så mange er interessert i dette?
Folks bevissthet rundt sunn mat og dyrevelferd er øket.
Forbrukerne etterspør sporbarhet, noe det mobile slakteriet
ikke har problemer med å etterkomme.
De mange henvendelser vi har fått og ikke minst alle
aksjonærene, vitner om stort engasjement for at det
mobile slakteriet skal kunne nå mange flere enn dagens
kapasitet kan dekke. Vi har aksjonærer og interessenter
fra Rogaland i sør til Finnmark i nord.
Pressekonferanse 8.
september kl. 15.00 - ved det mobile slakteriet, Bryggen i
Bergen.
Det blir satt opp et panel med representanter av matfaglig
ekspertise, politikken, forbrukerne.
Stortingsrepresentant Bendiks Arnesen vil fortelle om det
politiske syn på det mobile slakteriet, på bakgrunn
av at han harfulgt saken i flere år.
Hanne Frosta Årets kjøkkensjef - har bestilt
30 lam fra Mobilslakt AS i høst
Initiativtakerne og pådriverne vil selvsagt være
tilstede. Desse er Helene Geelmuiden, Torill Malmstrøm,
Jarl Iversen og Birte Larsen.
Mer informasjon om Mobilslakt AS finnes på www.mobilslakt.no.
Eller ta kontakt med daglig leder Torill Malmstrøm,
Mobil: 926 57 987
|