Våre tjenester
Slakteri på hjul
Foto: Jan Johnsen
|
Den første bilen i sitt slag for slakting av landbruksdyr
- sau, geit, gris og storfe - er nå bygget og har slaktet siden august 2006. Vi slakter på gården og frakter
kjøtt i stedet for levende dyr. Dette er et pilotprosjekt
med nasjonal overføringsverdi.
Trekkvogna har et påbygg med kjølekapasitet
med plass til 100 småfe. Selve slakteriet er på
en tilhenger. Mobilslakt AS er et slakteri på hjul -
vi kjører til gården og avliver dyrene i sitt
eget miljø uten stress. Dyrene spares for transport
til slakteriet og oppstalling på slakteriet før
slakting. Mobilslakt AS har hatt godkjenning for mobil slakterivirksomhet
for Hordaland og Sogn og Fjordane med virksomhetsnummer 294
fra Mattilsynet frem til 31.12.2010. Fra juli 2011 vil godkjenningen gjelde hele Norge og slaktet vil få ovalt stempel.
Vi har påvirket beslutningen om å få en
kjøttkontrollavgift med makspris på kr. 1,- per
kilo.
Vi skal fjerne flaskehalsen som hindrer bonden i å få
tatt ut potensialet til å produsere kortreist mat fra
egen gård av etisk kvalitet. Opprinnelsesmerking er
mulig ved å avlive dyrene på gården og videreføre
informasjonen til alle som ønsker det, både i
forbindelse med avregning og forbrukerkrav. Som produsent
har du kontroll med hele verdikjeden.
Vi vil være med å fjerne flaskehalsen som hindrer
at økologisk kjøtt når ut til forbruker.
Omsette ferskt kjøtt direkte i lokalmiljøet.
Vi ser på det mobile slakteriet som et viktig verktøy
til å øke lokalt samarbeid om kjøling
og modningsanlegg, samt øke lokal verdiskaping for
lokal matproduksjon og kultur.
Dyrene slipper transporten, slakteriet kjører
til dyrene
|
Konseptet innebærer en del utfordringer i å samordne
kommende regelverk til bruk i den mobile slaktehverdagen -
på en måte som gir trygg mat og regler som er
enkle å etterleve. I denne utprøvingsperioden
vil vi være med på regelverksutvikling i samarbeid
med Mattilsynet. Vårt arbeid vil ha nasjonal overføringsverdi,
og vil derfor få konsekvenser for lokal matproduksjon
innenfor kjøttsektoren over hele landet.
|